Dodatkowo: cukier puder, żurawina lub podsmażane jabłka* CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Drożdże ucieramy w misce z cukrem, zalewamy ciepłym (NIE gorącym!) mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Można je podać z cukrem pudrem, żurawiną lub podsmażanymi jabłkami z cukrem. Dokładnie wyrabiamy przez kilka minut (ciasto będzie mocno lepiące - takie ma być) i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. mleka 400 g mąki żytniej 3 jajka 70 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli 1 duże jabłko olej do smażenia Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 8-10 godzin do wyrośnięcia. W garnuszku rozpuszczamy masło i cukier, wrzucamy jabłko i cynamon, podsmażamy kilka minut, aż kawałki jabłka dokładnie pokryją się syropem, a nadmiar wody odparuje. W czasie gdy ciasto na racuszki wyrasta, jabłko obieramy i kroimy w dużą kostkę. Smacznego! :) *podsmażane jabłka: 1 duże obrane jabłko, 1 łyżka masła, 2 łyżki cukru, szczypta cynamonu.