Składniki: ok. 800 g cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody 50 g glukozy w proszku 3 łyżki margaryny olejek migdałowy ( ewentualnie ) 1. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy aż napęcznieje. Tym, którzy nie mają doświadczenia w tego typu kulinarnych zabiegach proponuję zrobić to w kąpieli wodnej. Przygotowanie jej w domowych warunkach nie jest trudne, wystarczy trzymać się ściśle przepisu. Do zabarwienia masy możemy użyć barwników w żelu lub w proszku. 6. W kopczyku z cukru pudru robimy dość duży dołek. Naczynie z żelatyną wstawiamy do większego garnka z odrobiną wody. Nie możemy dopuścić do zagotowania, dlatego zdejmujemy garnek z palnika przed całkowitym rozpuszczeniem tłuszczu. Jeżeli jest za twarda dodajemy więcej margaryny a kiedy zbyt miękka więcej cukru. 8. Ilość cukru może się zmienić dlatego na wszelki wypadek przygotujmy go więcej. 9. Musimy uważać, żeby się nie poparzyć więc najpierw łyżką zagarniamy cukier do środka. Świetnie łączy się z barwnikami i jest bardzo plastyczna. Możemy także kawałek masy rozpuścić w ciepłej wodzie. Te drugie najlepiej rozpuścić w kilku kroplach wody. 3. Garnek z napęczniałą żelatyną stawiamy na ogniu.