Puszysty biszkopt z papierówkami i chrupką bezą

Julia
Ciasta
26.08.2015 15:57
Puszysty biszkopt z papierówkami i chrupką bezą

jeśli nie macie mąki ziemniaczanej dodajcie 120g mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia) 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub zwykłego) po pół łyżeczki: imbiru, cynamonu i cukru z prawdziwą wanilią 3-4 dość duże papierówki dodatkowo: sok z ćwiartki cytryn masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy MUS: ok 0,5 kg papierówek BEZA: 2 schłodzone białka , szczypta soli ok 80g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub zwykłego) Składniki: BISZKOPT: 4 jaja szczypta soli 100g cukru 90g mąki ziemniaczanej 30g mąki pszennej, tortowej typ 450 * jeśli nie macie mąki ziemniaczanej dodajcie 120g mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia) 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub zwykłego) po pół łyżeczki: imbiru, cynamonu i cukru z prawdziwą wanilią 3-4 dość duże papierówki dodatkowo: sok z ćwiartki cytryn masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy MUS: ok 0,5 kg papierówek BEZA: 2 schłodzone białka , szczypta soli ok 80g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub zwykłego) PRZYGOTOWANIE: - Całą pracę rozpoczynamy od dokładnego umycia, obrania i pozbycia gniazd nasiennych z całej ilości papierówek. Nam kojarzą się przede wszystkim z dzieciństwem, z placuszkami babci z ogromną ilością cynamonu i imbiru lub podgryzane w wersji surowej, z zabawą kto dalej wyrzuci ogryzek, kto więcej doniesie do domu.. :) Nasza dzisiejsza, kolejna deserowa propozycja to delikatny, puszysty biszkopt, który połączyłyśmy z zarówno z musem (bez cukru!) jak i cząstkami papierówek. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem: Składniki: BISZKOPT: 4 jaja szczypta soli 100g cukru 90g mąki ziemniaczanej 30g mąki pszennej, tortowej typ 450 * - W trakcie pieczenia sporządzamy mus z jabłek: pokrojone w kostkę papierówki przekładamy do rondelka z dość grubym dnem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aż do uzyskania konsystencji półpłynnej. Gdy ostygną przecieramy je przez sito uzyskując gładką konsystencją musu i odstawiamy na bok - Upieczony biszkopt zrzucamy na ziemię z wysokości około pół metra (jeśli nie macie tego w zwyczaju nie jest to konieczne :)), owijamy lnianą ściereczką i również studzimy. Część jabłek do biszkoptu kroimy na ćwiartki i mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny (by nie pociemniały). Na wierzchu biszkoptu rozsmarowujemy ostudzony mus jabłkowy, który delikatnie oprószamy cynamonem, kolejno pianę białkową, a za pomocą małej łyżeczki sporządzamy łezki na jej całej powierzchi(jest to jedynie propozycja). W dość wąskim i wysokim naczyniu ubijamy schłodzone białka - początkowo ze szczyptą soli, a w raz ze zwiększaniem ich objętości ze stopniowo dodawanym cukrem. Oddzielone żółtka łączymy z sodą oczyszczoną, octem, cynamonem, imbirem i cukrem z wanilią mieszając składniki. Jabłka przeznaczone na mus kroimy dość drobną kostkę i również skraplamy sokiem z cytryny. Biszkopt wraz z bezą pieczemy początkowo 4 minuty w 140*C, kolejno temperaturę zmniejszamy do 90*C. Kolejno ubijamy białka - początkowo ze szczyptą soli, a gdy podwoją swoją objętość stopniowo dodajemy cukier i miksujemy dopóki nie uzyskamy sztywnej piany. Kolejno zabieramy się do sporządzenia masy na biszkopt: do dość wysokiego naczynia starannie oddzielamy białka od żółtek. Wnętrze formy do biszkoptu smarujemy masłem i dokładnie oprószamy mąką, jej dno wykładamy ćwiartkami jabłek (nasza propozycja - jak na zamieszczonym zdjęciu).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://symfonia-smakow.blogspot.com/2015/08/128-jabuszka-pod-chrupka-chmurka-czyli.html