Składniki: - 300 g mąki pszennej - 40 g świeżych drożdży - 1 jajko - 150 ml ciepłego mleka - 90 g cukru - 60 g masła - szczypta soli - 300 g jagód Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem oraz ciepłym mlekiem w dużej misce lub garnku, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie oczyszczamy i pukamy jagody, a gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wierzch. W tym czasie oczyszczamy i pukamy jagody, a gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wierzch. Ciasto wkładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto wkładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Formę o wymiarach 30×12 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.