Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 laska kory cynamonu 2 goździki 700 ml żytniej wódki 200 ml spirytusu rektyfikowanego 500 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 6 TYGODNI POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Do przygotowania porzeczkówki będziemy potrzebować 2 duże słoje, 2 butelki, sitko i filtr do kawy lub gaza. Oba słoje odstawiamy na kolejne dwa tygodnie w ciemne miejsce, przy czym ten z owocami i cukrem dokładnie potrząsamy co kilka dni. Nalewka nadaje się do spożycia już po 2-3 tygodniach, ale najlepiej smakuje po upływie 2 miesięcy od zabutelkowania. Zalewamy wódką i spirytusem, dokładnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. 2. Po upływie dwóch tygodni alkohol zlewamy do drugiego słoja przez filtr do kawy lub gazę, zakręcamy.