Ciasto Smakosz

Beata
Ciasta
19.08.2015 0:26
Ciasto Smakosz

Ciasto ciemne 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 kisiel wiśniowy Ciasto, które chłodziło się w lodówce wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x38 cm . Białka ubić z cukrem na sztywno. Jasna część ciasta 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 100 g startej gorzkiej czekolady 100 g rodzynek 100 g wiórek kokosowych 1 szklanka krojonych orzechów 1 słoik powideł (dałam śliwkowe) Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 150 g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( do drugiej części ciasta) Polewa 125 g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody 1,5 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Na sam koniec dodać kisiel i zmiksować, a następnie wyłożyć pianę na ciasto. Kiedy piana z cukrem będzie już ubita dodać startą czekoladę,rodzynki, wiórki kokosowe i posiekane na drobno orzechy. Mąkę przesiać na stolnicę , dodać pozostałe składniki (bez kakao) i zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x38 cm i posmarować je powidłami. Budynie rozrobić w 1/2 szklanki zimnego mleka, a pozostałe mleko wraz z cukrem zagotować. Masa budyniowa 1/2 l mleka 2 budynie śmietankowe 250 g masła cukier do smaku Jedną pozostawić jasną, a do drugiej dodać kakao i zagnieść, a następnie zawinąć w folię i schować do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/08/ciasto-smakosz.html