Pierogi z jagodami

Danka
Dania mączne
03.08.2015 19:31
Pierogi z jagodami

Pyszne, schłodzone pierogi z jagodami i zimną śmietaną :) Składniki: - 300 g przesianej mąki pszennej - szczypta soli - 1 łyżeczka oleju słonecznikowego - 200 ml ciepłej, przegotowanej wody Nadzienie: - 300 g jagód - łyżka cukru - łyżka mąki pszennej Dekoracja: - garstka świeżych jagód-na porcję - kilka łyżek śmietany 18% bądź 30%- według uznania, bądź jogutru naturalnego Przygotowanie: 1. Przygotować nadzienie: Zmieszać jagody z cukrem i mąką i zostawić do czasu nadziewania ciasta. 11. Odsączyć, najlepiej za pomocą cedzaka-łyżki cedzakowej i kłaść na tależu, tak by nie dotykały się na wzajem, by się nie skleiły. Stopniowo dodać wodę 5. Zagnieść ciasto, około 4-6 minut- powinno być delikatne i nie powinno mocno kleić się do rąk. Nie może być jednak za sztywne ponieważ nie będzie się dało skleić pierogów z nadzieniem 6. Podawać na ciepło bądź schłodzone, polane schłodzoną śmietaną bądź jogurtem, posypane świeżymi jagodami. 8. Na środej kółeczek kłaść po 1-2 łyżeczki nadzienia- w zależności od średnicy kółeczka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/08/pierogi-z-jagodami.html