Pikle w zalewie musztardowej

Monika

Przetwory

02.08.2015 16:41

Pikle w zalewie musztardowej

składniki: ok 3 kg dużych długich ogórków gruntowych bez dużych pestek 1 l wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 5 łyżek musztardy delikatesowej, u mnie musztarda Kielecka 2 łyżki soli kamiennej 1 łyżeczka ziarenek angielskiego ziela 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu małe listki laurowe Ogórki można obrać ze skórki ale ja wolę wersję ze skórką bo są lepsze w smaku i bardziej chrupiące. Wybieram ogórki duże długie ale nie przerośnięte, bez dużych pestek tak abym po odkrojeniu końcówek akurat zmieściła je do słoiczka półlitrowego. Następnie słoiczki włożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Następnie odkroić końcówki i pokroić w pikle ( wzdłuż na ćwiartki). Musztardę można dodać dowolną jaką lubimy, ja preferuję łagodne smaki więc dałam delikatesową. Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności ok 0,5 l. Jeśli robimy wersję obieraną potrzebujemy nieco więcej ogórków bo odejdzie nam skórka.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2015/07/pikle-w-zalewie-musztardowej.html