Składniki Ciasto: 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 250 g wiórek kokosowych 3 szklanki mleka 250 g masła lub margaryny 1 budyń śmietankowy lub waniliowy ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy Polewa czekoladowa: 2 czekolady (miałam mleczną i gorzką) 60 g masła mleko (opcjonalnie) fakt ostatnio się trochę rozleniwiłam pod tym względem (nie licząc tortu na początku lipca) ;)…więc jak dobra i kochana żoneczka pomaszerowałam do kuchni i upiekłam..ciasto czekoladowe (nie mogłoby być inaczej) z przepyszną masą kokosową z dodatkiem budyniu i polewą czekoladową. 30 minut Czas gotowania 30 minut Czas całkowity 1 godzina Do czasu przygotowania należy dodać ciast schładzania masy kokosowej i ciasta. W kąpieli wodnej rozpuścić 2 pokruszone czekolady razem z 60 g masła. Mąkę dodać do piany z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać (mieszamy tylko w jednym kierunku). Masa kokosowa jest słodka i intensywnie kokosowa jak w prawdziwym Bounty :) Dodać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu, bardzo często mieszając przez około 15 minut. W ½ szklanki mleka rozrobić budyń. Ciasto wstawić do lodówki i schłodzić - masa kokosowa musi się ścisnąć. Biszkopt jak dla mnie był trochę za suchy (może to wina małych jajek, którymi dysponowałam). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. W garnku zagotować 2½ szklanki mleka. Smacznego :) 3.3.3077 Przepis pochodzi z: Kilka dni temu mój mężulek stwierdził, że dawno nic nie piekłam… Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć ostudzoną masę kokosową.