Polecam bo nie dość że robi się błyskawicznie to jest na prawdę pyszne! SKŁADNIKI: (przepis jest na średnią blaszkę - u mnie była to szeroka forma keksowa ok 17x30 (niestandardowa), ale może być też forma 23x23 albo tortownica 26 cm) 2 jajka 1 szkl cukru 1 szkl maślanki 1/2 szkl oleju 2,5 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Niedawno wypróbowałam ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką, a teraz z innego przepisu to z brzoskwiniami i wiem już na pewno, że wypieki na maślance smakują nam dużo bardziej niż na jogurcie - są lżejsze, bardziej puszyste i dla mnie smaczniejsze. Jajka utrzeć z cukrem na puch, ciągle miksując dodać maślankę i olej, a następnie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekkie, delikatne ciasto na maślance z dodatkiem świeżych owoców - u mnie brzoskwini. Inspiracja: H. Janowska Ciasta i desery łatwo i szybko wtorek, 28 lipca 2015 Błyskawiczne ciasto na maślance z brzoskwiniami