Składniki 4 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 i 1/3 szklanki letniej wody 1/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 24 g drożdży świeżych 3 łyżki mleka bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami mleka rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż nam wyrosną. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier, sól, i olej wymieszany z wodą oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto, uformować kulę, oprószyć mąką. Polecam z masełkiem i konfiturą własnej roboty lub z miodem. Bułki układać rozcięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C około 20 minut.