10 minut Czas gotowania 1 godzina 30 minut Czas całkowity 1 godzina 40 minut Autor: Ulubione Przepisy Kategoria: Wieprzowina, Na kanapki Kuchnia: Kuchnia polska Liczba porcji: 1 szt Składniki ok. 1 - 1,2 kg karkówki 1 kg soli kamiennej 3 ząbki czosnku majeranek kminek mielony pieprz czarny Jeśli tak samo jak ja masz już dość kupnych wędlin i tego, że po 2-3 dniach robią się niezjadliwe to karkówka pieczona w soli jest dla ciebie. Karkówkę wyjąć z soli, schłodzić, zdjąć sznurek i wstawić do lodówki, aby się ścisnęła i aby mięso lepiej się kroiło. Na blogu znajdują się także przepisy na Schab gotowany w mleku oraz Schab gotowany w zalewie. Włożyć do naczynia żaroodpornego (z przykrywką) i wstawić do lodówki na kilka godzin (lub całą noc). Mięso osznurować, aby było bardziej zbite i ułożyć na soli. Na dno naczynia wsypać ½ kg soli (karkówkę podnieść).