Dlatego poniżej przedstawiałam Wam składniki na oba kremy i kaloryczność potrawy w zależności od użytego kremu ;) Składniki: Ciasto: - Mąka pszenna-1,5 szklanki (200g) - Mąka ziemniaczana- 0,5 szklanki (80g) - Jajka- 3 sztuki (180g) - Proszek do pieczenia- 2 łyżeczki - Cukier- 1/2 szklanki (100g) - Olej- 1/2 szklanki (100ml) - Cukier waniliowy- 1,5 łyżeczki - Szpinak- 450g Krem śmietanowy: - Mascarpone-250g - Śmietana kremówka-330 ml - Cukier puder - 1-2 łyżeczki - Mleko- 30ml - Żelatyna- 2 łyżeczki - Maliny- 400 g Jeden kawałek ciasta z kremem śmietanowym dostarcza:B-4,8 g T-20,1g W-26,5 g E- 294 kcal WW- 3 Jeden kawałek ciasta z kremem jogurtowym dostarcza:B-4,3 g T-9,2g W-27,7 g E- 200 kcal WW- 3 Lub Krem jogurtowy: Przepis: Krem jogurtowy: - Jogurt grecki- 250 ml - Cukier puder- 5 łyżeczek (50g) - Mleko- 30ml - Żelatyna- 3 łyżeczki - Maliny- 400g Przepis: Śmietanę ubić z cukrem pudrem, na samym końcu dodać serek mascarpone i żaletynę, wszystko ponownie zmiksować . Następnie dodać mąkę, zmiksować, a na sam koniec połączyć masę ze szpinakiem (dodatkowo można ponownie wszystko zmiksować). 1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Krem można wykonać tradycyjnie na śmietanie, natomiast by ograniczyć tłuszcz i kalorie można zawsze go zastąpić jogurtem greckim.