And after that, its up to you how youre gonna serve it. Plain black, over ice, or creamy and sweet with almond or hazelnut milk and a favorite sweetener and spices ☺ p.s. Japanese have even a special gear to make his kind of coffee, its called Yama cold brew tower ☺ It looks amazing and apparently makes the best cold brew coffee in the world (watch the video above) INGREDIENTS (1 L, 4 cups): - 5 tablespoons of freshly ground coffee - 1 L of water PREPARATION: Sterilise a large jar or a french coffee press jug. A na koniec ciekawostka, Japończycy mają nawet specjalny przyrząd do przygotowywania takiej kawy, nazywa się to Yama cold brew tower, wygląda niesamowicie, a działa też w wyjątkowy sposób, powolne skapywanie kropelek wody, wędrujących przez kostki lodu, świeżo zmieloną kawę i szklane rurki, daje podobno najlepszą taką kawę na świecie ☺ SKŁADNIKI (1 L, 4 szklanki): - 5 łyżek świeżo zmielonej kawy - 1 L wody PRZYGOTOWANIE: Wyparzamy słoik lub dzbanek do zaparzania. Po upływie czasu moczenia, odcedzamy ją na drobnym filtrze, gazie lub za pomocą sitka w french coffee press. For me, the optimum soaking time is 12 hours, and the great convenience is the use of the french coffee press, which makes preparing it even more easy. The amount of coffee is up to you. Dla mnie optymalny czas moczenia to 12 godzin, a wielkim udogodnieniem jest wykorzystanie do tego zaparzacza typu french coffee press, który znacznie ułatwia i przyspiesza jej przecedzanie. I use 5 tbsp of coffee with 1 L of water, but if you like it stronger, than add more coffee. Since then, I experimented more with coffee and prepared it in different ways and in different flavors. Immediately I fell in love with cold brew coffee. You put coffee into a sterilized jar, add filtered water and steep for 12-24 hours, then strain it and store in the fridge. Grind coffee beans and transfer them to the jar, add water, stir, seal with a lid and put it in the fridge for about 12 hours. Przygotowana w ten sposób kawa nie jest zalewana wrzątkiem, a namaczana w zimnej wodzie przez kilkanaście godzin. Od tamtej pory, bawię się trochę kawą i przygotowuję ją na różne sposoby i w różnych wersjach smakowych. Mi wystarcza 5 łyżek na litr wody, ale w większości przepisów, które czytałam, było jej znacznie więcej. Mielimy kawę, wsypujemy ją do naczynia, dodajemy wodę, mieszamy, zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po kilku godzinach, dobrze jest ją jeszcze raz zamieszać, aby ziarna nie utknęły na górze. After soaking time, strain it using a fine filter or just pressing down the french coffee press filter. So really, if you havent tried it yet or are sceptical about it as well, try it, believe me, you will be amazed by the method, taste and aroma of the final product. Why? Firstly, the coffee is already well chilled, you can drink it straight away or use it as a base for more complex compositions. Its best to stir it again after 1-2 hours to make sure the coffee is not stuck at the top. Niedawno publikowałam przepis na niezwykle kremową kawę mrożoną, której przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga nawet posiadania mleka roślinnego. Kawę wsypujemy do wysterylizowanego słoika/dzbanka, dodajemy filtrowaną wodę i moczymy 12-24 h, potem przecedzamy i przechowujemy w lodówce. Charakteryzuje się mniejszą kwasowością, przez co jest bardziej słodka w smaku i bardziej łagodna dla wrażliwych żołądków. Wypróbowałam także nowy, zyskujący coraz większą popularność sposób jej przygotowania, a mianowicie cold brew (parzenie na zimno). Nie ma lepszego sposobu na bazę do mrożonej kawy niż cold brew.