Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 5 żółtek 250 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwąsnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao do jednej części ciasta Beza 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Warstwa owoców 1 kg śliwek 1/2 szklanki wody 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Śliwki umyć, usunąć pestki. Ciemne ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na warstwę śliwek. Składanie ciasta: Największą część ciasta wykładamy na dno blachy o wymiarach 23x38 cm, a następnie wykładamy śliwki. Uformować wałek i podzielić go na pół, a jedną połówkę jeszcze na pół. Wykładamy pianę i na nią ścieramy ciasto jasne. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić około 1 godziny.