Parzybroda, czyli zupa ze słodkiej kapusty

Anna
Zupy
17.07.2015 17:35
Parzybroda, czyli zupa ze słodkiej kapusty

Potrzebne nam:- cebula- 2 litry bulionu warzywnego- 2-3 małe marchewki- 3 ziemniaki- pietruszka- por- 1/3 selera- pół główki kapusty- kiełbasa (1-2 kawałki)- 3 łyżki przecieru pomidorowego- sól- pieprz czarny- kminek- 3 ziarna ziela angielskiego- 2 liście laurowe- łyżka olejuPrzygotowanie:Do gorącego bulionu wrzucamy obrane i pokrojone warzywa korzeniowe oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Zupa ta pochodzi z południa Polski, o czym dowiedziałam się stosunkowo niedawno i co wielce mnie zdziwiło, bo moja mama robi taką od zawsze tylko nazywamy ją w domu słodkim kapuśniakiem. Dodajemy wtedy do zupy całą główkę kapusty, a ugotowane osobno ziemniaki okraszamy skwarkami lub podajemy z masłem i koperkiem. Można ją podać bez mięsa, ale doskonale smakuje również z dodatkiem kiełbasy, żeberek lub boczku. Do garnka z zupą wrzucamy ziemniaki, kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, a kapustę szatkujemy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://wposzukiwaniuinspiracji.blogspot.com/2015/07/parzybroda.html