Omurice - omlet ze smażonym ryżem i kurczakiem

Kasia
Obiad
13.07.2015 11:14
Omurice - omlet ze smażonym ryżem i kurczakiem

- Omlet: - 6 jajek - 3 łyżki mleka - sól - pieprz - Farsz: - 1 pojedyncza pierś z kurczaka - 1 torebka ryżu - 1 średnia cebula - 5 pieczarek - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki ketchupu - sól - pieprz - Dodatkowo: - oliwa - Ryż ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Omurice to japońskie danie na zachodnią modę, które składa się z lekkiego omletu faszerowanego smażonym ryżem z warzywami (czasami także kurczakiem) i polanego ketchupem (u mnie oczywiście Słodką Anią ;) ). - Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzaną 1 łyżką oliwy. Aktualnie trwa u mnie remont bloku a to oznacza bałagan wszędzie, brak odpowiedniego światła (zaklejone szyby), brak wolnej podłogi i stołu (zajęte przez kwiatki z balkonu) itp… mimo, że ketchup to ja preferuję jedynie z frytkami lub parówkami ;) Jestem zaskoczona jakością zdjęć, ponieważ były wykonane w totalnie spartańskich warunkach. - Dwa jajka (na 1 omlet) ubić z jedną łyżką mleka i szczyptą soli. - Oczyszczoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i dodać do warzyw. Jeśli zastanawiacie się, jak może smakować omlet z ryżem to mówię Wam, że warto zaryzykować i spróbować :) Dobrze, że chociaż kurier miał idealne wyczucie czasu i przyniósł mi lampę do aparatu dokładnie w momencie, w którym przymierzałam się do fotografowania :D - Na czystej patelni rozgrzać odrobinę oleju i wlać pianę z jajek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ulubioneprzepisy.com/2015/07/13/omurice/