IDEALNE JAGODZIANKI

Justyna
Śniadania
05.07.2015 15:39
IDEALNE JAGODZIANKI

Składniki: 2 szklanki mąki (340 g) 1/2 szklanki cukru (125 g) 1/2 szklanki mleka (120 ml) 1 jajko 1 żółtko 25 g drożdży 100 ml oleju szczypta soli Jagodowe nadzienie: 150 g jagód 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleku. Do mąki dodajemy sól, jajko, żółtko, cukier, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Gotowe bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Wyrośnięte jagodzianki pieczemy w temperaturze 200 C przez około 25 minut, aż lekko zbrązowieją. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://e-przepisykulinarne.pl/2015/07/idealne-jagodzianki/