Mini beza Pavlova z truskawkami

Jolanta
Desery
03.07.2015 14:43
Mini beza Pavlova z truskawkami

Mini beza Pavlova z truskawkami: Składniki na 4 bezy + kilka małych bezów: 4 białka z jajek 200 g cukru (100 g trzcinowego i 100 g pudru) sok z połowy limonki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 4 łyżki konfitury truskawkowo- rabarbarowej truskawki listki mięty Przygotowanie: Na papierze do pieczenia obrysowujemy 4 krążki o średnicy 10 cm. Tym razem postanowiłam przygotować ją w wersji mini, z kremem na bazie bitej śmietany i konfitury truskawkowo-rabarbarowej, taka mini beza jest poręczna i odpada jej krojenie, bo każdy ma swoją. Następnie dodajemy sok z limonki (zamiast octu winnego) i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, cały czas ubijamy aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Tym razem bezę uformowałam za pomocą rękawa cukierniczego, tak by była wklęsła w środku, to miejsce wypełniłam kremem, w który powtykałam słupki truskawek i listki mięty. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 4 łyżki konfitury i mieszamy całość na najniższych obrotach. Beza Pavlova z bitą śmietaną i owocami, bardzo smakuje Piotrowi, zdarza się, że potrafi zjeść bezę sam. Bezę Pavlova podaję z różnymi owocami, najczęściej ułożonymi na bitej śmietanie. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce wymieszanego cukru cały czas miksując. Przygotowanie bezy nie jest trudne, po ubiciu wszystkich składników masa ma być gęsta i błyszcząca. Ten deser przygotowywałam już kilka razy, degustatorów nigdy wtedy nie brakowało, jak dla mnie jest za słodki i sycący. Beza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Najlepiej robić to wieczorem, wtedy bezę zostawiamy w uchylonym piekarniku na noc. Ja zawsze jem śmietanę / krem i owoce z bezy. My bardzo lubimy pavlovą z truskawkami, i listkami mięty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/desery/mini-beza-pavlova-z-truskawkami/