Składniki na 6 porcji: 3 gruszki podobnej wielkości 1 duża pomarańcza 2 krople aromatu waniliowego 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 żółtko 100 g cukru żelującego 2:1 Składniki na masę marcepanową: 100 g obranych migdałów 3 krople aromatu migdałowego 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 1 białko CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Gruszki obieramy, przepoławiamy i usuwamy gniazda nasienne. Na każdym z nich kładziemy kuleczkę masy marcepanowej, a następnie kładziemy po połówce gruszki (sok pomarańczowy zostawiamy w garnuszku, jeszcze nam się przyda). Pyszne połączenie gruszek, marcepanu, soku pomarańczowego i ciasta francuskiego <3 Mało wakacyjny zestaw, jednak wszystkie te składniki uwielbiam, więc przepis po prostu musiał się tutaj pojawić :) Na jedną połowę wykładamy 2/3 masy marcepanowej i przykrywamy drugą połówką ciasta. Wszystkie składniki na masę marcepanową umieszczamy w misie malaksera. Z pomarańczy obieramy połowę skórki i wyciskamy cały sok - umieszczamy w garnuszku, dodajemy aromat waniliowy. Żółtko mieszamy z 4 łyżkami wody - przy pomocy pędzelka, dokładnie smarujemy każdy kawałek ciasta. Podgrzewamy na średnim ogniu przez około 8 minut, dokładnie mieszamy. 3. Z pozostałego soku pomarańczowego odmierzamy 100 ml i wlewamy z powrotem do garnka.