Składniki: 500 g twarogu dałam półtłusty 2 żółtka 400 g ugotowanych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata szklanka mąki pszennej sól Wersja z bułką tartą 100 g masła 2 łyżki bułki tartej Można polać kluski bułką na talerzu lub włożyć je na patelnię z przyrumienioną już bułką i lekko obsmażyć. kluski leniwe z bułką tartą kluski leniwe z sosem truskawkowym Dzisiaj mój najlepszy smak z podsmażonym masełkiem i bułką tartą oraz z sosem truskawkowym Kluski wkładać do wrzątku i jak wypłyną na powierzchnię wody gotować kilka minut, a następnie wyciągnąć je łyżką cedzakową. Ser, ziemniaki, żółtka, sól mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zagniatamy na stolnicy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek i lekko go spłaszczamy.