Składniki: (na 12 porcji) - 12 pomidorów średniej bądź dużej wielkości - 1/2 bądź 3/4 szklanki kaszy typu pęczak- w zależności od wielkości pomidorów - 1/2 bądź 3/4 szklanki czerwonej soczewicy- w zależności od wielkości pomidorów - łyżeczka sosu sojowego - 3-4 wyciśnięte ząbki czosnku - 8-10 dużych liści świeżej bazylii - 4-5 dużych róży brokuła - szczypta soli - szczypta świeżo zmielonego pieprzu - 5 małych gałązek świeżej kolendry - 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina - 1 pojedyncza pierś z kurczaka- pokrojona w średniej wielkości kostkę Dekoracja: - świeże liście bazylii - odrobina soku ze świeżej cytryny - opcjonalnie Przygotowanie: 1. Dusić aż do momentu aż sos znacznie odparuje i się odrobinę zagęści, dodać wino i brokuła po około dwóch minutach dodać kurczaka i dusić jeszcze około 5-10 minut. 6. Ugotować razem kaszę pęczak oraz soczewicę czerwoną około 10-15 minut na gorącą wodę. Pomidory umyć, oderwać szypułki, odkroić mały plasterek od strony usuniętej szypułki i wydrążyć miąższ. Do miąższu pomidorowego dodać sól, pieprz, czosnek, bazylię, kolendrę, sos sojowy 5. 7. Ugotowaną kaszę i soczewicę odcedzić dokładnie i dodać do sosu, dokładnie wymieszać.