Polski szprycer cydrowy z truskawkami

Malgorzata
Koktajle
02.06.2015 10:13
Polski szprycer cydrowy z truskawkami

Zdjąć z ognia, dodać kwiaty bzu, ugnieść i odstawić do wystudzenia. - Zimny napar przecedzić przez sito, dodać truskawki pokrojone w plastry, lód, wodę gazowaną, Cydr Green Mill oraz likier goryczkowy w ilości wg. upodobań. - 1600 ml Cydru Green Mill, - 700 wody gazowanej, - 400 ml wody, - 300 g truskawek, - 20 baldachów kwiatów czarnego bzu, - 1 cytryna, - 4 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie), - likier goryczkowy (opcjonalnie), - lód w kostkach, - kwiaty do przybrania. Sam w sobie dość gorzki ale z umiarem dodany do szprycera tworzy z nim cudownie orzeźwiający duet. Sam w sobie dość gorzki ale z umiarem dodany do szprycera tworzy z nim cudownie orzeźwiający duet. Proponuję cudownie aromatyzujące i ogólnie dostępne kwiaty czarnego bzu oraz polskie truskawki, pachnące truskawkami :) Klasyczny szprycer to mieszanka wina półwytrawnego lub półsłodkiego z wodą gazowaną (dokładniej sodową). Ciekawym dodatkiem (podnoszącym również zawartość alkoholu w napoju) jest likier goryczkowy, bardzo popularny w Szwajcarii i Francji.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2015/06/polski-szprycer-cydrowy-z-truskawkami.html#more