Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Porcje: 18 Składniki: - 200 g Newelli klasycznej, - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, - 2 banany, - 1/2 szklanki orzechów pekan, - 7 łyżek wiórków kokosowych, - 5 łyżek suszonej żurawiny, - 1 łyżka siemienia lnianego, - 1 łyżeczka cynamonu, - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, - szczypta kardamonu, - wysokiej jakości kakao do obtoczenia, - do smaku syrop z agawy, ksylitol lub stewia. - Połowę masy wymieszać z 4 łyżkami wiórków kokosowych, uformować kulki, obtoczyć w pozostałych wiórkach. - Drugą połowę masy wymieszać z ekstraktem waniliowym, uformować kulki, obtoczyć w kakao. - odstawić do lodówki na min. 20 minut. - Newellę, kasze jaglaną, banany, orzechy pekan, żurawinę, siemię lniane, cynamon i kardamon zmiksować na gładką masę, ewentualnie dosłodzić agawą, ksylitolem lub stewią.