- Kwiaty włożyć do słoja przekładając plastrami cytryn, zalać wodą z cukrem, nakryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 7-10 dni codziennie mieszając wyparzoną drewnianą łyżką co zapobiegnie fermentacji. Składniki: - 60 baldachów kwiatów czarnego bzu, - 5 cytryn, - 1 limonka, - 1 l spirytusu 95%, - 1,5 l wody, - 600 - 800 g cukru, - 2 łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgla (opcjonalnie). Bursztynowy eliksir o wyjątkowych walorach smakowych, wyjątkowy dodatek do mięs i deserów, przyda się też jesienią i zimą na przeziębienia. Składniki: Bursztynowy eliksir o wyjątkowych walorach smakowych, wyjątkowy dodatek do mięs i deserów, przyda się też jesienią i zimą na przeziębienia. Przelać do wyparzonego słoja, szczelnie zakręcić, odstawić na miesiąc w ciemne miejsce co kilka dni potrząsając słojem.