Nalewka na kwiatach czarnego bzu

Malgorzata
Przetwory
28.05.2015 11:16
Nalewka na kwiatach czarnego bzu

- Kwiaty włożyć do słoja przekładając plastrami cytryn, zalać wodą z cukrem, nakryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 7-10 dni codziennie mieszając wyparzoną drewnianą łyżką co zapobiegnie fermentacji. Składniki: - 60 baldachów kwiatów czarnego bzu, - 5 cytryn, - 1 limonka, - 1 l spirytusu 95%, - 1,5 l wody, - 600 - 800 g cukru, - 2 łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgla (opcjonalnie). Bursztynowy eliksir o wyjątkowych walorach smakowych, wyjątkowy dodatek do mięs i deserów, przyda się też jesienią i zimą na przeziębienia. Składniki: Bursztynowy eliksir o wyjątkowych walorach smakowych, wyjątkowy dodatek do mięs i deserów, przyda się też jesienią i zimą na przeziębienia. Przelać do wyparzonego słoja, szczelnie zakręcić, odstawić na miesiąc w ciemne miejsce co kilka dni potrząsając słojem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2015/05/nalewka-na-kwiatach-czarnego-bzu.html