SKŁADNIKI: (forma 25x35 cm) 1 podwójne opakowanie herbatników 1 słoik powideł śliwkowych (u mnie Orzech) 150-200 g ulubionych orzechów lub ich mieszanki: ziemne, laskowe, włoskie, nerkowce, pekan, macadamia czy kemiri (może być też mieszanka bakaliowa np. żurawinowo-orzechowa) Masa budyniowa: 500 ml mleka 1/2 szkl cukru 2 żółtka 2 łyżki (czubate) mąki pszennej 2 łyżki (czubate) mąki ziemniaczanej 250 g masła/margaryny 1 op. serka mascarpone (można pominąć lub zastąpić 200 ml ubitej śmietanki 30%) 30 małych bez do ozdoby 50-100 g czekolady 1. Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. Ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować 1/2 powideł, posypać 1/3 orzechów i rozsmarować 1/3 masy budyniowej (wyjdzie jej dość cienka warstwa więc może się ona trochę zmieszać z powidłami i orzechami ale to absolutnie w niczym nie przeszkadza). Czekoladę rozpuścić (ja łamię ją na kawałki, wkładam do szklanej miseczki i podgrzewam w mikrofali, ale można położyć miseczkę po prostu na rondelku z gotującą się wodą). Wlać na gotujące się mleko, ciągle mieszając poczekać aż zgęstnieje i na wierzchu będą się pojawiać pęcherze powietrza.