Crumble z rabarbarem

Szara
Ciasta
17.05.2015 15:09
Crumble z rabarbarem

SKŁADNIKI (okrągła forma 25 cm; 6-8 porcji): - 5 pędów rabarbaru (ok. 1/2 kg) - 1 szklanka mąki jaglanej (150g) * - 1 szklanka płatków owsianych (100g) ** - 8 łyżek bezzapachowego oleju kokosowego w temperaturze pokojowej (120 g) - 1/3 szklanki (100 ml) syropu słodzącego, np. daktylowego lub np. jasnego cukru muscovado *** - 1/2 szklanki migdałów (70 g) - szczypta soli - 1 łyżeczka wanilii w proszku - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - naturalny jogurt sojowy lub lody ( do podania) - świeża melisa lub mięta (do podania, opcjonalnie) * 1/2 kg) - 1 C millet flour (150g) * - 1 C oats (100g) ** - 8 tbsp fragrance-free coconut oil at room temperature (120 g) - 1/3 C (100 ml) date syrup or light muscovado sugar *** - 1/2 C almonds (70 g) - pinch of salt - 1 tsp dried vanilla - 1/2 tsp cinnamon - 1/3 tsp ground nutmeg - natural soy yogurt or ice cream (for serving) * If you dont have any millet flour on hand, but you have some millet groats, you can easily make the flour. If its too loose and dry, add more oil. Then sprinkle it with a little bit of cold water and put in the freezer for 10 minutes (if youre baking the dessert right away) or in the fridge if you plan to bake it in few hours or on the next day. Set the oven to 175 ° C. Wash the rhubarb, cut off the ends and cut stalks into 1 cm pieces, put them in a greased baking dish and add 2 tbsp syrup or sugar on top. Sprinkle the crumble on top and bake for 20-30 minutes, until golden brown and crispy. Serve warm or cold, with yogurt or ice-cream. Store the dessert in the fridge for up to 3 days. Dodatkowo zamieniłam zwykłą mąkę na jaglaną, która swoim aromatem i kolorem wzbogaca deser, a tłuszcz zamieniłam na olej kokosowy, powstał pyszny posiłek, który można przygotować także na leniwe weekendowe śniadanie. Dodatkowo zamieniłam zwykłą mąkę na jaglaną, która swoim aromatem i kolorem wzbogaca deser, a tłuszcz zamieniłam na olej kokosowy, powstał pyszny posiłek, który można przygotować także na leniwe weekendowe śniadanie. Myjemy rabarbar, odcinamy twarde końcówki i kroimy łodygi w 1 cm kawałki, wykładamy go na wysmarowaną tłuszczem formę i dodajemy 2 łyżki syropu lub cukru na wierzch. Na wyspach crumble podaje się na ciepło z rodzajem rzadkiego budyniu, który nazywa się custard, lub z lodami. Warto też dodać, że taką suchą kruszonkę można sobie przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać kilka dni w lodówce lub dłużej w zamrażarce. ** można użyć płatków zwykłych lub błyskawicznych; użyjcie płatków bezglutenowych, dla wersji bez glutenu *** sprawdzi się tu każdy rodzaj cukru i syropu PRZYGOTOWANIE: Z odmierzonej porcji syropu odlewamy 2 łyżki do polania rabarbaru przed pieczeniem. Następnie skrapiamy masę delikatnie odrobiną zimnej wody i wstawiamy do zamrażarki na 10 minut (jeśli pieczemy deser od razu) lub do lodówki, jeśli będziemy go piec za kilka godzin lub następnego dnia. Podajemy na ciepło lub na zimno, z jogurtem lub lodami. To get 1C of the flour you will need approx. 3/4 cup of the millet groats. ** You can use regular or instant flakes; Use certified gluten-free oats for a gluten-free version *** You can use any kind of sugar or syrup PREPARATION: Prepare a measured amount of the syrup and take out 2 tbsp for later. W bardziej nowoczesnych wydaniach dodaje się płatki owsiane i posiekane orzechy i w ten sposób przygotowałam także swoją wersję. W bardziej nowoczesnych wydaniach dodaje się płatki owsiane i posiekane orzechy i w ten sposób przygotowałam także swoją wersję. Wystarczy chwilę podprażyć kaszę na patelni, aby wydobyć z niej przyjemny orzechowy aromat, ostudzić, a następnie zmielić w młynku i przesiać do miski. Od tamtej pory, kruszonka wpisała się na stałe w brytyjskie menu i jest uwielbiana do dziś. Jeśli nie macie mąki jaglanej, a macie w domu kaszę jaglaną, z łatwością zrobicie z niej mąkę. A to co się pod nią znajduje zależy od tego co akurat jest w sezonie. A to co się pod nią znajduje zależy od tego co akurat jest w sezonie. Danie to było bardzo popularne w czasie II wojny światowej, kiedy to racje żywnościowe były ograniczone i trzeba było radzić sobie z tym co było. To danie to totalne comfort food i takie właśnie ciasto na skróty, bo mamy tu smak i zapach domowego wypieku, ale bez tego całego długotrwałego przygotowywania, ugniatania i pieczenia. Truskawki, jagody, brzoskwinie, śliwki, gruszki, jabłka, jeżyny, wiśnie, a także królujący obecnie na straganach rabarbar. Truskawki, jagody, brzoskwinie, śliwki, gruszki, jabłka, jeżyny, wiśnie, a także królujący obecnie na straganach rabarbar. Całość jest naprawdę pyszna, nieprzesadnie słodka, lekko orzechowa, czuć wyraźnie wanilię, cynamon i gałkę muszkatołową, ale nie przytłaczają one smaku głównego bohatera jakim jest rabarbar.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/05/crumble-z-rabarbarem-weganskie.html