Składniki: duża marchew pietruszka zielona część pora 2 gałązki lubczyku 3 pęczki świeżego szczawiu 2 łyżki śmietany 18% łyżeczka mąki 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu sól, pieprz do smaku jajka ugotowane na twardo Przygotowanie Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Następnie mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i taką mieszankę łączymy z posoloną śmietaną (wyjętą wcześniej z lodówki, aby miała temp pokojową). Wcześniej próbowałam zrobić zupę ze szczawiu ze słoika, ale nie znajdziecie jej na blogu, gdyż wcale smaczna nie była. Nie mogłam się doczekać, kiedy się pojawi młody szczaw, gdyż taka zupa jest jedną z moich ulubionych. Teraz dostałam sporą torbę szczawiu prosto z łąki, więc część zamroziłam i mam nadzieje, że zamrożony nie straci smaku. Do tej mieszanki dodajemy dwie chochelki zupy, energicznie mieszamy, aby nie było żadnych grudek i całość wlewamy powoli do zupy.