Moja propozycja jest bogata w składniki i użyłam też eksperymentalnie mięsa mielonego, które jak najbardziej sprawdziło się w pizzerinkach, ale oczywiście dodatki mogą być dowolne - co kto lubi ;) Składniki: (na 6-7 sztuk) na ciasto: - 2 szklanki mąki - szczypta soli - szczypta cukru - 7 g suchych drożdży - szklanka cieplej wody - 1 łyżka oleju dodatki: - 300 g mięsa mielonego - 6-7 plasterków szynki - 300 g pieczarek - 2 czerwone cebule - ½ czerwonej papryki - 2 małe ogórki kiszone - 250 g sera - ulubiony sos pomidorowy lub dobrej jakości ketchup - sól, pieprz - oregano, ostra papryka Przygotowanie: Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy ręcznie około 5 min aż ciasto będzie jednolite, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Na wyłożone okrągłe pizzerinki nakładamy sos pomidorowy (ewentualne ketchup), a następnie nakładamy na każdą składniki : plasterek szynki, mięso mielone, podsmażone warzywa, ogórek kiszony, posypujemy serem i doprawiamy oregano oraz ostrą papryką. Pizzerinki czyli mini pizze smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno, dlatego sprawdzają się na wycieczce czy jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. W tym czasie kroimy w kostkę paprykę i cebulę oraz w plasterki pieczarki, a następnie podsmażamy je na łyżce oleju.