Pizza razowa słonik

Małgorzata
Obiad
28.04.2015 19:44
Pizza razowa słonik

Ciasto 500 g mąki pszennej razowej 1 szkl ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 3 łyżki oleju Dodatki 1 małe ugotowane udko z kurczaka 1 mała czerwona papryka 4 łyżki kukurydzy konserwowej 4 pieczarki 1 łyżeczka pesto 1 mała cebulka 100 g żółtego sera 2 goździki 1. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. 4. Pozostałe ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą wałkujemy nakładamy dodatki i formujemy nogi. Z pozostałego ciasta odrywamy znów 1/3, również wałkujemy na kształt koła. Odrywamy 1/3 część ciasta i wałkujemy na kształt koła o średnicy dużego talerza. Angażowanie dzieci w kuchni, szczególnie niejadków, to świetna zabawa i doskonały sposób aby zachęcić je do skosztowania własnoręcznie przygotowanych dań. 3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formujemy z niego postać słonia. Układamy je na środku blachy z piekarnika. 6. Na czubku głowy układamy cienkie kawałki mięsa imitujące włosy. Układamy na nim wybrane dodatki i formujemy głowę. Z kolejnej 1/3 części ciasta formujemy trąbę. Na końcu każdej układamy po 3 ziarenka kukurydzy. Do miski wsypujemy mąkę, jajko w pokojowej temperaturze oraz sól. Dwa większe kawałki papryki zostawiamy na uszy. Z pieczarek robimy oczy, przytwierdzamy je goździkami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/03/26/pizza-slonik/

Małgorzata