Składniki okrągłe biszkopty (na dwukrotne przełożenie tortownicy) - u mnie około 180 g ok. 500 g owoców (jeżyny, porzeczki, maliny, truskawki) 2 opakowania galaretki truskawkowej 1 opakowanie budyniu śmietankowego (proszek) na 0,5 litra mleka 200 g masła (miękkie) ¾ szklanki cukru 5 żółtek 1½ szklanki mleka 1½ łyżki kakao 1 łyżka mąki pszennej Jest proste w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia (jest na biszkoptach), ładnie się prezentuje, ma przepyszny lekki krem na bazie budyniu i owoce. Ok…tym razem zrobiłam je trochę pod siebie bo z owocami, ale jednak ;) Lodowiec -ciasto znane i lubiane, ale ja robię je CHYBA po raz pierwszy. Biszkopty pojedynczo maczać w galaretce i układać na dnie tortownicy (jedna warstwa). Na jasny krem ułożyć drugą warstwę maczanych w galaretce biszkoptów. Dodać mąkę, budyń (w proszku) oraz ½ szklanki mleka. 10 godzin Czas gotowania 5 minut Czas całkowity 10 godzin 5 minut Autor: Ulubione Przepisy Kategoria: Ciasta, Desery Kuchnia: Kuchnia polska Żółtka utrzeć z ¾ szklanki cukru na jasną i puszystą masę. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki (najlepiej przez całą noc). Niestety ciasto ma jedną wadę…nie można go zjeść od razu po przygotowaniu. Instrukcja wykonania Galaretki truskawkowe rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Poczyniłam, aż dwa w ciągu jednego tygodnia ;) Jedną szklankę mleka zagotować w garnku. Na biszkopty wyłożyć ½ kremu budyniowego. Na krem ułożyć owce i zalać tężejącą galaretką.