Krem z pieczonego kalafiora

Ewelina
Zupy
16.04.2015 9:46
Krem z pieczonego kalafiora

u nas już zagości na stałe 🙂 Krem z kalafiora pieczonego Składniki: 1 średni kalafior 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 -2 łyżeczki curry sól, pieprz olej rzepakowy/oliwa do pieczenia 1. Kalafiora opłukać, pokroić na mniejsze części, włożyć je na blaszkę, skropić olejem/oliwą i lekko osolić. Dodać kmin i curry (w zależności od tego czy używacie curry łagodnej czy ostrej możecie zmniejszyć lub zwiększyć jej ilość…) smażyć całość jeszcze 1-2 minuty. Na patelni (lub od razu w garnku żeliwnym) rozgrzać 1 łyżkę masła i 3 łyżki oliwy i zeszklić cebulę i czosnek uważając, aby się nie przypaliły. Zwykle krem z kalafiora robię bardziej łagodny, ale do tak pieczonego kalafiora pomyślałam sobie, że kmin i curry fajnie podkręcą jego smak. Dodać upieczone różyczki kalafiora i dobrze całość wymieszać -można dodać jeszcze trochę oleju/oliwy – i chwilę całość smażyć. Jeśli nie korzystacie z gara żeliwnego to należy przełożyć wszystko do większego gara i dodać gorący bulion, doprawić solą i pieprzem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ugotujmyto.pl/krem-z-kalafiora-pieczonego/