Wiosenna zapiekanka, kiełbaski z ziemniakami i cukinią

Malgorzata
Zapiekanki
11.04.2015 8:47
Wiosenna zapiekanka, kiełbaski z ziemniakami i cukinią

Porcje: 5 Składniki: - 500 g mączystych ziemniaków, - 5 kiełbasek frenkfurterek wołowych lub wieprzowych, - 2 cukinie, - 1,5 szklanki tartego cheddara, - 1/2 szklanki ciepłego mleka lub śmietany 12%, - 2 łyżki masła, - 2 łyżki posiekanego tymianku, - skórka otarta z połowy cytryny, - 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, - sól, pieprz i ostra papryka do smaku. Gorące przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść tłuczkiem, dodać gałkę muszkatołową, ser, skórkę z cytryny, połowę tymianku, połowę mleka i masło. Czas przygotowania: 30 minut Ziemniaki mają dużo witaminy C (nawet więcej od jabłek), więc warto o nich pamiętać wiosną. Szybka, smaczna i tania porcja obiadowa lub kolacja, podana z sałatką z gotowanych rzodkiewek i szczypiorku. Ziemniaki mają dużo witaminy C (nawet więcej od jabłek), więc warto o nich pamiętać wiosną. : Przygotowanie: - Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w małej ilości osolonej wody, odcedzić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2015/04/kiebaski-zapiekane-z-ziemniakami-i.html