Ciasto oczy Carycy

Magdalena
Ciasta
01.04.2015 19:51
Ciasto oczy Carycy

Dodam nowe fotki, bo to ciasto kroiłam mało schłodzone i wyszły takie sobie :D Na jasne ciasto: 7 białek ½ szklanki cukru 1 szklanka skrobi ( u mnie kukurydziana) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju (80 ml) ( u mnie z pestek winogron) Na ciasto ciemne: 7 żółtek + 2 całe jajka 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju ( 80 ml) Krem: 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru 25 dag masła lub miękkiej margaryny Kasia lub Palma Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 4 łyżki cukru 5 dag margaryny (Kasia) Biszkopty okrągłe ( 15 sztuk) 100 ml kawy Inki 2 galaretki ( u mnie wiśniowe) + 750 ml wody Ciasto białe: Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodaję po trochu cukier. Ciasto oczy Carycy, w sumie nie wiem skąd się wzięła ta nazwa.. ,ale ważne że ciasto jest mega smaczne i efektowne. Na masę układam nasączone w Ince biszkopty, między biszkoptami zostawiam odstępy ( jak na zdjęciu) Następnie wykładam lekko tężejącą galaretkę. Jajka i żółtka ubijam c cukrem na puszystą masę, dość długo, aż masa podwoi swoją objętość, wtedy zmniejszam obroty miksera i wlewam pomału olej i ocet. Odstawiam do lodówki aż dobrze zastygnie, wtedy nakładam resztę masy , następnie drugi blat ciasta, na wierzch robię polewę i posypuję kolorowymi, słodkimi kuleczkami. Cudownie lekkie ciasto, biało -czarne ,nasączone Inką biszkopty, masa budyniowa i galaretki, smaki doskonale się ze sobą komponują . Mąkę , kakao i proszek przesiewam i dodaję partiami , za każdym razem delikatnie mieszam, aż składniki ładnie się połączą. Polewa: Margarynę, cukier i wodę zagotowuję, na koniec dodaję kakao i dokładnie mieszam. Nakładam ciasto kupkami i delikatnie mącę Piekę około 50 minut w 180 st C. Skrobię i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję porcjami do masy, mieszam delikatnie łyżką. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/04/ciasto-oczy-carycy.html