1/4 opakowania makaronu typu spaghetti pełnoziarnistego albo innego wedle uznania 1 opakowanie szpinaku w liściach ( ja akurat miałam jeszcze swój ogródkowy) ok.100 ml jogurtu greckiego albo śmietany 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu i w tym czasie obieramy i siekamy drobno czosnek. Jeżeli jest świeży myjemy, odcinamy twarde łodyżki, przekrajamy na 2,3 części a jeżeli używamy mrożonego to odciskamy nadmiar wody ( o ile został rozmrożony wcześniej, jeżeli nie będziemy wkładać mrożony bezpośrednio na patelnię. Wynika to zapewne z tego, ze są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu,a składniki dosyć często mamy w domu i nie wymagają przez to dodatkowego zaangażowania. Ugotowany makaron wykładamy na talerze, a na środek szpinak z serem. Na maśle podsmażamy przez chwilę czosnek, dokładamy szpinak.