Drożdżowe bułeczki z marchweką

Ewelina
30.09.2013 21:05
Drożdżowe bułeczki z marchweką

Przepis

SKŁADNIKI [na około 8 dużych bułek]

450g mąki pszennej

50g drożdży świeżych

1 szklanka drobno startej marchewki

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

250ml ciepłej wody

4 łyżki oleju

WYKONANIE:

Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i marchew, a następnie ropuszczone drożdże. Wymieszać ciasto, na końcu dodać olej. Ciasto wyrabiać około 5 minut.

Uformować kwiatki [ciasto podzielić na 8 równych części,.

Bułki ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 30 minut.

Po tym czasie posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną mleka i piec około 15-20 min. w temp. około 190-200 st. C.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną