Przepis
SKŁADNIKI [na około 8 dużych bułek]
450g mąki pszennej
50g drożdży świeżych
1 szklanka drobno startej marchewki
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
250ml ciepłej wody
4 łyżki oleju
WYKONANIE:
Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i marchew, a następnie ropuszczone drożdże. Wymieszać ciasto, na końcu dodać olej. Ciasto wyrabiać około 5 minut.
Uformować kwiatki [ciasto podzielić na 8 równych części,.
Bułki ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 30 minut.
Po tym czasie posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną mleka i piec około 15-20 min. w temp. około 190-200 st. C.