3. Na połowę tortilli wyłożyć wpierw ser, następnie dodatki – kurczaka wraz z cebulę oraz w zależności od wariantu groszek lub kukurydzę i pokrojoną w małe kawałki paprykę, po czym oprószyć to kolejną warstwą sera. Tortillę złożyć na pół, uważając, by nie pękła w zgięciu. 4. Gotową tortillę z farszem przełożyć na rozgrzaną patelnię i zapiekać, przyciskając od góry, by ser się rozpuścił i zlepił wszystkie składniki. ) -pierś z kurczaka -2 cebule -400g sera żóltego (typu gouda) -0,5 puszki groszku -0,5 puszki kukurydzy -ćwiartka czerwonej papryki -sól, pieprz, kmin rzymski, liście kolendry, pieprz cayenne, papryka czerwona w proszku, czosnek -oliwa Nasza propozycja to quesadilla z ostrym kurczakiem chilli w dwóch wariantach – z groszkiem lub kukurydzą i papryką. W Meksyku podaje się je z ostrym sosem salsa lub łagodniejszym, na bazie śmietany i limonki. Quesadilla z kurczakiem i serem Quesadilla to idealna propozycja na ciepłe śniadanie, przystawkę lub kolację. Składniki na 4 Quesadilla: -4 placki tortilla ( możemy wykorzystać gotowe lub zrobić je samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj. Świetnie smakuje również z podsmażanymi pieczarkami, kurkami lub mięsem mielonym w sosie pomidorowym. 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, następnie kroimy w bardzo drobną kosteczkę.