Przepis
Deser kawowy na jogurcie
Składniki:
500g jogurtu naturalnego
250ml kawy (u nas z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
cukier puder / miód /syrop klonowy
ekstrakt waniliowy
4 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek zimnej wody + pół szklanki gorącej wody
Wykonanie:
Zaparzamy kawę, słodzimy 2 łyżeczkami cukru i odstawiamy, by ostygła. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy, by spęczniała. Gdy spęcznieje, dodajemy gorącej wody i mieszamy, by żelatyna całkowicie się rozpuściła.
Jogurt słodzimy 4 czubatymi łyżkami cukru pudru, dzielimy na dwie równe części: jedną zostawiamy naturalną, do drugiej dodajemy połowę szklanki kawy, następnie 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Ostudzoną żelatynę dzielimy następująco: do warstwy białej jogurtowej 5 łyżek, do pozostałej połowy szklanki kawy 3 łyżki żelatyny, a do masy jogurtowo-kawowej pozostałą żelatynę.
Do pucharków wykładamy warstwę jogurtową i odstawiamy do lodówki, by stężała. Następnie, wykładamy warstwę kawową, znów odstawiamy do lodówki, a na koniec warstwę jogurtowo-kawową. Gdy deser całkowicie stężeje, możemy delektować się jego smakiem.