Przepis
Wypróbuj przepis i przekonaj się, że herbatę można nie tylko pić, ale także wykorzystać do przygotowania pysznych potraw.
Lista składników potrzebnych do przygotowania 6 burgerów z Yerba mate i herbatą czarną wędzoną Lapsang:
2 szklanki wrzącej wody
1 łyżka liści Yerba Mate Green
1 łyżeczka liści herbaty czarnej Lapsang Souchong
1 szklanka suszonej soczewicy Beluga
4 duże jajka
1/2 łyżeczki soli
1 średnia cebula, drobno posiekana
1 mała marchewka, rozdrobniona
1 mały ząbek czosnku, mielony
1 szklanka pełnoziarnistej bułki tartej
Przepis na hamburgera z yerba mate i herbatą
Parzymy herbatę i Yerba mate pod przykryciem w średniej misce przez około 4 minuty (najlepiej zalać i Lapsanga i Yerba mate wodą o temperaturze 80*C). Całość odcedzamy do rondla, żeby pozbyć się liści. Teraz do rondla z zaparzoną herbatą wrzucamy soczewicę i na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy soczewicę przez 30-40 minut. Następnie przykrywamy garnek na 10 minut, żeby cała herbata wsiąkła w soczewicę.
Wrzucamy soczewicę, jajka i sól do miksera i miksujemy, aż otrzymamy zwartą konsystencję. Następnie przenosimy całość do miski i dodajemy posiekaną cebulę, marchewkę i ząbek czosnku. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Pozostawiamy naszą mieszaninę na kilka minut, żeby bułka tarta rozmiękła. Dzielmy nasze ciasto na 6 równych części i formujemy burgery o grubości ok. 3 cm.
Nasze burgery grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony, aż się pięknie zarumienią.
Do naszego hamburgera dodajemy wedle uznania sałatę, ser, pomidora, ogórek i cebulę i całość zamykamy w ulubionej bułce. Można polać sosem!