Przepis
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- 1 cukier waniliowy
- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany 30 %
- 1 szklanka jagód
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
dekoracja:
- 700 ml śmietany 30 %
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- barwnik w proszku lub płynie różowy i zielony- żelki
- 2 paluszki słone lub rurki waflowe bez nadzienia
Przygotowanie:
biszkopt:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni.
masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier puder, żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Masę dzielimy na pół i do jeden dodajemy barwnik różowy a do drugiej zielony dokładnie mieszamy.
Barwnika dodajemy według uznania czyli jaki chcemy uzyskać kolor.
Dekorujemy motylka według gustu lub według mojego pomysłu.