Tort motyl

Krzysztof
01.02.2015 19:16
Tort motyl

Przepis

Składniki:

na biszkopt:

- 4 jajka

- 1 szklanka cukru

- 3/4 szklanki mąki pszennej

- pół szklanki mąki ziemniaczanej

- 6 łyżek wody

- 1 cukier waniliowy

- 1 czubata łyżka proszku do pieczenia

masa śmietanowa:

- 500 ml śmietany 30 %

- 1 szklanka jagód

- 4 łyżeczki żelatyny

- 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

dekoracja:

- 700 ml śmietany 30 %

- 3-4 łyżeczki żelatyny

- barwnik w proszku lub płynie różowy i zielony- żelki

- 2 paluszki słone lub rurki waflowe bez nadzienia

Przygotowanie:

biszkopt:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.

Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.

Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.

Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni.

masa śmietanowa:

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier puder, żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Masę dzielimy na pół i do jeden dodajemy barwnik różowy a do drugiej zielony dokładnie mieszamy.

Barwnika dodajemy według uznania czyli jaki chcemy uzyskać kolor.

Dekorujemy motylka według gustu lub według mojego pomysłu.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną