Delicate and subtle in flavor, combined with a slightly spicy and sweet mango chutney tasted simply delicious. INGREDIENTS (10 large spring rolls): - 10 rice paper sheets (I used large square sheets, 7 wide) - 1 ripe avocado - 1 red bell pepper - 1/2 english cucumber - 1 C homemade mung bean sprouts (or store-bought) - 4 handfuls of lambs lettuce - 1 carrot - 100g rice Vermicelli noodles - homemade mango chutney (for serving) PREPARATION: Prepare mango chutney, if necessary. SKŁADNIKI (10 dużych sajgonek): - 10 arkuszy papieru ryżowego * - 1 dojrzałe avocado - 1 czerwona papryka - 1/2 ogórka szklarniowego - 1 szklanka domowych kiełków fasoli mung ** (lub kupnych) - 4 garście roszponki - 1 marchew - 100g makaronu ryżowego Vermicelli * - domowy chutney z mango (do podania) ** * Arkusz papieru kładziemy na talerz, tak, aby zanurzył się cały w wodzie, zostawiamy go zamoczonego na 10-15 sekund, aż lekko zmięknie, następnie podnosimy chwytając za końce, odcedzamy i układamy na desce/blacie, gdzie będziemy zwijać nasze sajgonki. ** przepisy na domowe wersje tych składników, wyświetlą Wam się po kliknięciu w nazwę PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy chutney z mango, jeśli trzeba (wg tego przepisu). SPRING ROLLS WITH AVOCADO AND MANGO CHUTNEY Do przygotowanego przeze mnie ostatnio chutneyu z mango postanowiłam zaserwować sajgonki. Put a sheet of rice paper on a plate, so that its covered with water, leave it for 10-15 seconds until slightly moistened and softened, then grab it at the ends, drain off the water and put on the board / counter, where you will roll up your spring rolls. 19 cm, dzięki czemu nadzienie jest bardziej obfite i sajgonki wychodzą większe, dzięki temu bardziej można się nimi najeść, jeśli jednak trudno Wam taki kupić, kupcie 2 opakowania mniejszego lub przygotujcie 1/2 porcji dodatków. Delikatne i subtelne w smaku, w połączeniu z delikatnie pikantnym i słodkim chutneyem z mango smakowały po prostu wybornie. Ponieważ chutney z mango jest dosyć gęsty, najlepiej jest nakładać go na sajgonki łyżeczką. Ogórka, marchew i awokado obieramy i kroimy w cienkie słupki (jeśli mamy mandolinę z końcówką do cięcia w zapałki to jej używamy). Papier ryżowy, którego użyłam też jest u niego dostępny (tu), jest większy niż ten standardowy okrągły dostępny w sklepach, ma szer. Ustawiamy na stole wszystkie składniki, w kolejności układania na papierze ryżowym. And Ill tell you, it was sooo goood ..... Light, fresh spring rolls filled with crispy vegetables, rice noodles and buttery avocado. The best sequence is: lambs lettuce, rice noodles, cucumber, carrots, sprouts, avocado and pepper. Recently I prepared mango chutney and then I decided to serve it with spring rolls. Makaron ryżowy wrzucamy do garnka lub miski, zalewamy wrzątkiem, zakrywamy i odstawiamy na 5 minut.