Przepis
Składniki:
2 szklanki białego wina,
2 łyżki żelatyny,
1/3 - 1/2 szklanki cukru,
2 banany,
1-2 łyżko soku z cytryny (opcjonalnie)
W rondelku zmieszaj cukier z żelatyną.
Dodaj około pół szklanki wina, zamieszaj i odstaw na bok na kilka minut.
Następnie dodaj resztę wina i wymieszaj.
Postaw na wolnym ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj cały czas mieszając przez 1-2 minuty aż zarówno cukier jak i żelatyna się całkowicie rozpuszczą. Następnie ściągnij z palnika i odstaw na bok do przestygnięcia.
W międzyczasie obierz banany i pokrój je na plasterki. Ułóż je w pucharku lub w silikonowej formie do babek.
Dodaj do wina z żelatyną sok i wymieszaj.
Zalej banany mieszanką żelatynową.
Pucharki z galaretką włóż na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie galaretka jest gotowa do jedzenia!
Jeśli robisz galaretkę w foremkach silikonowych wówczas przed jej wyciągnięciem włóż foremkę na kilka sekund do gorącej wody. W ten sposób łatwiej będzie ci ją przełożyć na talerz. Galaretka bez problemu się odklei od silikonu.