Galaretka z białego wina z bananami

Krzysztof
19.09.2013 12:43
Galaretka z białego wina z bananami

Przepis

Składniki:

2 szklanki białego wina,

2 łyżki żelatyny,

1/3 - 1/2 szklanki cukru,

2 banany,

1-2 łyżko soku z cytryny (opcjonalnie)

W rondelku zmieszaj cukier z żelatyną.

Dodaj około pół szklanki wina, zamieszaj i odstaw na bok na kilka minut.

Następnie dodaj resztę wina i wymieszaj.

Postaw na wolnym ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj cały czas mieszając przez 1-2 minuty aż zarówno cukier jak i żelatyna się całkowicie rozpuszczą. Następnie ściągnij z palnika i odstaw na bok do przestygnięcia.

W międzyczasie obierz banany i pokrój je na plasterki. Ułóż je w pucharku lub w silikonowej formie do babek.

Dodaj do wina z żelatyną sok i wymieszaj.

Zalej banany mieszanką żelatynową.

Pucharki z galaretką włóż na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie galaretka jest gotowa do jedzenia!

Jeśli robisz galaretkę w foremkach silikonowych wówczas przed jej wyciągnięciem włóż foremkę na kilka sekund do gorącej wody. W ten sposób łatwiej będzie ci ją przełożyć na talerz. Galaretka bez problemu się odklei od silikonu.