Przepis
Cały "bochenek" (w wersji bez miodu) to 580kcal w tym 19g białka, 7,7g tłuszczu, 110,6g węglowodanów oraz 15,7 g błonnika.
SKŁADNIKI:
215g obranych ze skórki, bardzo dojrzałych bananów- 3 małe
1 duże jajko
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
cynamon
imbir
sól
2 łyżki miodu- opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
Banany zblendować z jajkiem na gładką masę
Dodać mąkę, sodę, szczyptę soli oraz cynamon i imbir według uznania
Wymieszać wszystko do uzyskania jednolitej masy
Ciasto przełożyć do silikonowej foremki i posypać cynamonem
Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C- do suchego patyczka
Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia
Podawać z ulubionymi dodatkami