Faworki (chrust)

Krzysztof
21.01.2015 15:53
Faworki (chrust)

Przepis

Składniki:

6 żółtek

2/3 szklanki (180ml) śmietany 18%

2 – 3 łyżki wódki, spirytusu lub octu

1 łyżeczka cukru

2 szklanki mąki pszennej (plus trochę do podsypywania)

Dodatkowo:

tłuszcz do głębokiego smażenia (użyłam oleju rzepakowego)

cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie miksera i ugniataj końcówką do ciasta drożdżowego lub zagnieć ręcznie, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.

Jeśli czujesz się na siłach, „wybijaj” ciasto wałkiem do momentu pojawienia się w nim pęcherzyków powietrza.

Gotowe ciasto podziel na kilka porcji i rozwałkowuj na blacie, leciutko podsypując mąką w razie potrzeby. Im cieniej rozwałkujesz ciasto, tych bardziej chrupkie będą usmażone faworki. Krój ciasto w pasy szerokości około 2cm i w razie potrzeby dziel każdy na nieco krótsze (tak, by zmieściły się w garnku ;). Na środku każdego paseczka rób wzdłuż około 2cm nacięcie i przeplataj przez nie jedną z końcówek. Odkładaj na tacę lub blachę do ciastek. Przykryj faworki ściereczką do czasu, gdy będziesz je smażyć, by nie wysychały.

Rozgrzej tłuszcz w dużym garnku. Jeśli masz termometr cukierniczy, podgrzewaj go do momentu, gdy temperatura sięgnie 175°C, jeżeli natomiast nie posiadasz termometra sprawdź, czy tłuszcz jest gotowy wkładając do garnka jeden z faworków – powinien skwierczeć i po kilku sekundach wypłynąć na wierzch. Smaż chrust przez kilka sekund na każdej stronie, do momentu zezłocenia się. Wyjmuj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by nadmiar tłuszczu mógł ocieknąć, po czym przekładaj na większy talerz/miskę.

Wystudź faworki całkowicie i oprósz cukrem pudrem.

Smacznego :)