Pilaw z kaszy bulgur (dla 4 osób): 1/2 szklanki kaszy bulgur 1/6 szklanki oliwy 1/2 małej cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 szklanki wody 1/4 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżka uprażonych orzeszków pini lub migdałów CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu mąka do posypania 100 g suszonych moreli 100 g suszonych fig (pominęłam) 1 szklanka wody 1/2 małej cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki gorczycy CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Jadłospis na ucztę szabatową z rodziną i przyjaciółmi: chleb jajeczny, dip z oliwy i suszonego tymianku, oliwki w zalewie, morele gotowane w syropie z cukru podane z jogurtem, Dzisiaj przygotowałam dwa dania z jadłospisu na ucztę szabatową, czyli soczystego kurczaka duszonego z suszonymi morelami i białym winem oraz pilaw z kaszy bulgur. sałatka z ciecierzycy i ogórka, pilaw z kaszy bulgur, kurczak duszony z suszonymi morelami i figami. Kurczak duszony z suszonymi morelami i figami (dla 4 osób): 4 duże udka z kurczaka (bez podudzi) W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i smażymy udka z obu stron na złocisty kolor. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody (ja podlałam odrobiną sosu z gotującego się obok kurczaka). Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 40 minut, co jakiś czas przewracając kurczaka. 3. Kurczaka wyciągamy na półmisek. Polewamy nim kurczaka i podajemy z kaszą bulgur. Smażymy do momentu, aż kasza zacznie się prażyć i stanie się sypka. Wyciągamy, a na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia. 3. Garnek zdejmujemy z ognia.