Przepis
Składniki na tortownicę 23cm:
6 dużych jaj
250g drobnego cukru do wypieków
150g mąki pszennej
80g mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
250ml śmietany kremówki
100g cukru pudru
Dodatkowo:
około 200g kawałków ananasa z puszki, odsączonego (syrop należy zachować)
3 łyżki soku ananasowego
wiórki kokosowe (około 1/4 szklanki) do posypania
Wykonanie:
Kawałki ananasa odsącz, zachowując syrop, odłóż na bok.
Obie mąki oraz proszek do pieczenia wymieszaj i przesiej do miski. Odstaw.
Umieść 3 jajka oraz cukier w misie miksera i ubijaj końcówką do białek przez 30 minut, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się jasna i dobrze napowietrzona. Następnie delikatnie wmieszaj do niej przesiane suche składniki (najlepiej zrobić to szpatułką).
Białka pozostałych 3 jaj ubij w oddzielnej misce, po czym dodaj je w dwóch turach do ciasta i wymieszaj szpatułką. Na koniec wmieszaj żółtka, dodając je po jednym i mieszając dokładnie po każdym.
Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 30 – 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone odstaw na chwilę, po czym delikatnie oddziel brzegi ciasta od formy i wyjmij je. Wystudź na kratce.
Zimny biszkopt przekrój wzdłuż na dwa jednakowe blaty.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Syrop pozostały po odsączeniu ananasów wymieszaj z sokiem ananasowym.
Pierwszy blat ciasta ułóż na talerzu lub paterze, nasącz połową mieszanki soku i syropu ananasowego. Na biszkopt wyłóż mniej więcej 1/3 bitej śmietany, a na niej poukładaj kawałki ananasa. Przykryj kolejną porcją kremówki (1/3) i ułóż drugi blat biszkoptowy na wierzchu. Nasącz biszkopt resztą soku z syropem, posmaruj pozostałą kremówką i udekoruj pozostałymi ananasami oraz wiórkami kokosowymi.
Schłódź ciasto w lodówce przez około godzinę. Podawaj schłodzone.
Smacznego :)