Shortbread z pekanami - idealny dodatek do lodów, ciast i deserów

Krzysztof
13.01.2015 18:02
Shortbread z pekanami - idealny dodatek do lodów, ciast i deserów

Przepis

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (użyłam nierafinowanego, złocistego)

120g niesolonego masła, pokrojonego w kostkę

60g orzechów pekan, drobno posiekanych (możecie zastąpić orzechami włoskimi)

Wykonanie:

Mąkę, cukier oraz orzechy umieść w misce, wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć jednolite ciasto (najprościej zrobić to siekaczem do ciasta kruchego, ale i bez niego zajmie to tylko chwilę).

Ciasto przełóż na blachę do ciasteczek lub do dużej prostokątnej formy i rozprowadź tak, by miało nie więcej niż 5mm grubości. Nie musisz przykładać zbytniej uwagi do tego, by ciasto pokryło blachę równomiernie.

Piecz w temperaturze 180°C przez około 10 minut, aż zacznie twardnieć, po czym wyjmij na chwilę i pokrusz je ostrożnie (najlepiej szpatułką lub łyżką, by nie poparzyć rąk). Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze około 10 minut, aż się zarumieni.

Wyjmij i wystudź na blasze.

Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 7 – 10 dni (o ile wytrzyma tak długo ;). Podawaj jako dodatek do lodów, budyniu, deserów, a nawet ciast lub same ze szklaneczką zimnego mleka lub filiżanką ulubionej herbatki :)

Smacznego :)