Przepis
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (użyłam nierafinowanego, złocistego)
120g niesolonego masła, pokrojonego w kostkę
60g orzechów pekan, drobno posiekanych (możecie zastąpić orzechami włoskimi)
Wykonanie:
Mąkę, cukier oraz orzechy umieść w misce, wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć jednolite ciasto (najprościej zrobić to siekaczem do ciasta kruchego, ale i bez niego zajmie to tylko chwilę).
Ciasto przełóż na blachę do ciasteczek lub do dużej prostokątnej formy i rozprowadź tak, by miało nie więcej niż 5mm grubości. Nie musisz przykładać zbytniej uwagi do tego, by ciasto pokryło blachę równomiernie.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 10 minut, aż zacznie twardnieć, po czym wyjmij na chwilę i pokrusz je ostrożnie (najlepiej szpatułką lub łyżką, by nie poparzyć rąk). Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze około 10 minut, aż się zarumieni.
Wyjmij i wystudź na blasze.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 7 – 10 dni (o ile wytrzyma tak długo ;). Podawaj jako dodatek do lodów, budyniu, deserów, a nawet ciast lub same ze szklaneczką zimnego mleka lub filiżanką ulubionej herbatki :)
Smacznego :)