Przepis
Składniki na pulpety (dla 4 bardzo głodnych osób):
1 szklanka kaszy jaglanej
1 mała cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
6 suszonych pomidorów, drobno posiekanych
3 łyżki drobno posiekanej pietruszki
1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
świeżo mielony czarny pieprz
sól
oliwa z oliwek
Składniki na sos:
2 średnie bakłażany, pokrojone w kostkę
5-6 pomidorów, bez skórki, pokrojonych w kostkę
1 mała cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
świeżo mielony czarny pieprz
sól
oliwa z oliwek
Dodatkowo:
ulubione świeże zioła (u mnie bazylia i pietruszka), do posypania
500 g razowego makaronu spaghetti
Przygotowanie:
Kaszę przesypać do garnka i prażyć przez chwilę na małym ogniu aż zacznie pachnieć. Następnie przepłukać wrzątkiem i odcedzić. Ponownie włożyć ją do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku z odrobiną soli i ugotować do miękkości.
Do kaszy dodać pomidory, cebulkę, czosnek, pietruszkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby mocniej doprawić. Formować pulpety wielkości orzecha włoskiego, a następnie smażyć je na uprzednio rozgrzanej oliwie na złoto. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym.
Pokrojonego w kostkę bakłażana posolić i odstawić w durszlaku na 20 minut. Następnie przepłukać wodą. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić bakłażana. Smażyć przez 10 minut. Dodać cebulę, podsmażać kolejne 5. Wrzucić pokrojone pomidory i dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory zmiękną i powstanie sos. W razie potrzeby dolać wody. Dodać bazylię, oregano, czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Sos połączyć z pulpetami i posypać świeżymi ziołami.
W osobnym garnku ugotować makaron spaghetti. Podawać razem z sosem i pulpetami. Smacznego!