Spaghetti z pulpetami z kaszy jaglanej oraz sosem z bakłażana i pomidorów

Łukasz
13.01.2015 10:18
Spaghetti z pulpetami z kaszy jaglanej oraz sosem z bakłażana i pomidorów

Przepis

Składniki na pulpety (dla 4 bardzo głodnych osób):

1 szklanka kaszy jaglanej

1 mała cebula, drobno posiekana

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

6 suszonych pomidorów, drobno posiekanych

3 łyżki drobno posiekanej pietruszki

1 płaska łyżeczka mielonej kolendry

1/2 łyżeczki cynamonu

1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku

świeżo mielony czarny pieprz

sól

oliwa z oliwek

Składniki na sos:

2 średnie bakłażany, pokrojone w kostkę

5-6 pomidorów, bez skórki, pokrojonych w kostkę

1 mała cebula, posiekana

3 ząbki czosnku, posiekane

1/2 łyżeczki suszonego oregano

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

świeżo mielony czarny pieprz

sól

oliwa z oliwek

Dodatkowo:

ulubione świeże zioła (u mnie bazylia i pietruszka), do posypania

500 g razowego makaronu spaghetti

Przygotowanie:

Kaszę przesypać do garnka i prażyć przez chwilę na małym ogniu aż zacznie pachnieć. Następnie przepłukać wrzątkiem i odcedzić. Ponownie włożyć ją do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku z odrobiną soli i ugotować do miękkości.

Do kaszy dodać pomidory, cebulkę, czosnek, pietruszkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby mocniej doprawić. Formować pulpety wielkości orzecha włoskiego, a następnie smażyć je na uprzednio rozgrzanej oliwie na złoto. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym.

Pokrojonego w kostkę bakłażana posolić i odstawić w durszlaku na 20 minut. Następnie przepłukać wodą. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić bakłażana. Smażyć przez 10 minut. Dodać cebulę, podsmażać kolejne 5. Wrzucić pokrojone pomidory i dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory zmiękną i powstanie sos. W razie potrzeby dolać wody. Dodać bazylię, oregano, czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Sos połączyć z pulpetami i posypać świeżymi ziołami.

W osobnym garnku ugotować makaron spaghetti. Podawać razem z sosem i pulpetami. Smacznego!