Przepis
Składniki:
1,250 kg kapusty kiszonej
3 średnie cebule
2 duże marchewki
2 duże jabłka (użyto odmiany Red Boskoop, o kruchym, kwaśnym miąższu z korzennym posmakiem, ich zaleta jest, że nie rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury)
30 g suszonych podgrzybków
20 g suszonych borowików
250 g suszonej żurawiny
500 ml białego wina
100 g masła
100 ml oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku lub dwa małe
1,5 łyżeczki kminku
1,5 łyżeczki czarnuszki
12-15 ziarenek jałowca
8 ziaren ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
3 listki laurowe
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
Kapustę poszatkować, przepłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć. Cebulę i jabłka pokroić w kostkę. Suszone grzyby zalać wrzątkiem, a po wystygnięciu odcedzić i ewentualnie drobno pokroić. Na maśle zeszklić cebulę, a następnie dodać zmiażdżony i posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać oliwę z oliwek, dodać kapustę, kminek, czarnuszkę, wlać wino, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pozostałe przyprawy: kardamon, gałkę muszkatołową, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie oraz grzyby i suszoną żurawinę - po czym na wolnym ogniu pichcić jeszcze przez kolejną godzinkę. Pod koniec gotowania można dodać łyżkę miodu, przyprawić solą li pieprzem do smaku.