Kapusta wigilijna z podgrzybkami, borowikami i żurawiną

Joanna
14.12.2014 14:51
Kapusta wigilijna z podgrzybkami, borowikami i żurawiną

Przepis

Składniki:

1,250 kg kapusty kiszonej

3 średnie cebule

2 duże marchewki

2 duże jabłka (użyto odmiany Red Boskoop, o kruchym, kwaśnym miąższu z korzennym posmakiem, ich zaleta jest, że nie rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury)

30 g suszonych podgrzybków

20 g suszonych borowików

250 g suszonej żurawiny

500 ml białego wina

100 g masła

100 ml oliwy z oliwek

1 duży ząbek czosnku lub dwa małe

1,5 łyżeczki kminku

1,5 łyżeczki czarnuszki

12-15 ziarenek jałowca

8 ziaren ziela angielskiego

1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu

1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

3 listki laurowe

1 łyżka miodu (opcjonalnie)

sól, pieprz do smaku

Kapustę poszatkować, przepłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć. Cebulę i jabłka pokroić w kostkę. Suszone grzyby zalać wrzątkiem, a po wystygnięciu odcedzić i ewentualnie drobno pokroić. Na maśle zeszklić cebulę, a następnie dodać zmiażdżony i posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać oliwę z oliwek, dodać kapustę, kminek, czarnuszkę, wlać wino, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pozostałe przyprawy: kardamon, gałkę muszkatołową, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie oraz grzyby i suszoną żurawinę - po czym na wolnym ogniu pichcić jeszcze przez kolejną godzinkę. Pod koniec gotowania można dodać łyżkę miodu, przyprawić solą li pieprzem do smaku.