Oszukane pierogi ruskie - zdrowe i dietetyczne

Ola
17.12.2014 22:15
Oszukane pierogi ruskie - zdrowe i dietetyczne

Przepis

Składniki na ciasto*:

150g mąki pszennej pełnoziarnistej

ok. 100-150ml gorącej wody

Składniki na farsz:

Mały kalafior

Kostka białego chudego sera (ok. 200g)

1 cebula

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

pół łyżeczki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Różyczki kalafiora gotujemy na parze lub w osolonym wrzątku. Cebulkę siekamy i podsmażamy na teflonowej patelni lekko muśniętej olejem rzepakowym. Ugotowanego kalafiora blendujemy na gładki mus i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy posiekaną cebulkę i pokruszony biały ser. Całość ubijamy na gładką masę. Gdyby farsz okazał się za rzadki, można dodać trochę zmielonych otrębów pszennych, które wchłoną nadmiar wilgoci.

Aby przygotować ciasto, łączymy ciepłą wodę z mąką. Dobrze jest mieszać mąkę, dolewając do niej przegotowanej wody – w ten sposób składniki dobrze się połączą i unikniemy grudek. Następnie ręką ugniatamy gładkie, ale twarde, mało elastyczne ciasto. Takie właśnie powinno być, ułatwi nam to wałkowanie. Gotowe ciasto wałkujemy bardzo cienko. Szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy pierożki. Pierogi gotujemy na osolonym wrzątku ok. 3 minuty, od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Z powyższego przepisu wyszło mi ok. 34 małych pierogów.