Przepis
Składniki na ciasto*:
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
ok. 100-150ml gorącej wody
Składniki na farsz:
Mały kalafior
Kostka białego chudego sera (ok. 200g)
1 cebula
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
pół łyżeczki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Różyczki kalafiora gotujemy na parze lub w osolonym wrzątku. Cebulkę siekamy i podsmażamy na teflonowej patelni lekko muśniętej olejem rzepakowym. Ugotowanego kalafiora blendujemy na gładki mus i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy posiekaną cebulkę i pokruszony biały ser. Całość ubijamy na gładką masę. Gdyby farsz okazał się za rzadki, można dodać trochę zmielonych otrębów pszennych, które wchłoną nadmiar wilgoci.
Aby przygotować ciasto, łączymy ciepłą wodę z mąką. Dobrze jest mieszać mąkę, dolewając do niej przegotowanej wody – w ten sposób składniki dobrze się połączą i unikniemy grudek. Następnie ręką ugniatamy gładkie, ale twarde, mało elastyczne ciasto. Takie właśnie powinno być, ułatwi nam to wałkowanie. Gotowe ciasto wałkujemy bardzo cienko. Szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy pierożki. Pierogi gotujemy na osolonym wrzątku ok. 3 minuty, od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Z powyższego przepisu wyszło mi ok. 34 małych pierogów.